The Hedberg

Hedberg exterior
Photographer: Natasha Mulhall

The Hedberg cultural and creative industries precinct incorporates creative studies at the University of Tasmania and Australia's oldest working theatre, the Theatre Royal.

The design strategy balances the theatrics of the building’s purpose and sensitivity to its urban context and heritage precinct. Physical and virtual portals are employed to heighten interconnectivity of place, people and new technologies. The building form is pushed and pulled to address the rhythm and scale of the precinct. Its expression evokes a sense of the theatrical activities that take place inside and is influenced by the minimalist and dancing forms found in contemporary music notation.

 

Hedberg exterior street corner
Photographer: Natasha Mulhall


The Hedberg from the corner of Campbell and Collins St, Hobart. The opalescence of the exterior shimmers, reflects and sparkles, building anticipation and excitement for what is to be revealed inside.

 

hedberg liminal cladding sky
Photographer: Natasha Mulhall 


The Tasmanian sky accentuates the rhythm of the folded 'curtains' that cloak the facade of The Hedberg.

 

hedberg liminal cladding
Photographer: Natasha Mulhall


The Hedberg's folded 'curtains' partially reveal the warmth of the activities inside.

 

Hedberg entry foyer
Photographer: Natasha Mulhall


The main entry foyer featuring salvaged bricks and materials found on site that tell the story of the site's evolution over time.

 

 Hedberg studio theatre
Photographer: Natasha Mulhall


The Studio Theatre, a new performance venue for the Theatre Royal.

 

Hedberg foyer levels
Photographer: Natasha Mulhall


The main atrium space and cascading foyers connect each level of the Theatre Royal. Historical timelines extend beyond the site’s colonial heritage and acknowledge the ancient history of the Tasmanian traditional owners, the palawa. The public foyers represent the heart of the gathering space where stories, celebrations, gathering and exchange take place. The carpet design spread across three levels, acknowledges fire as the original, natural place of theatre around which stories, cultural exchange and knowledge-sharing took place. A place of ceremony and the merging of ancient traditions with modern innovations.

 

 Hedberg old and new facades
Photographer: Natasha Mulhall


One of the foyer spaces and the atrium that links the old with the new. Tasmanian Blackwood veneer ceiling adds warmth to the three levels of foyers.

 

Hedberg salon
Photographer: Natasha Mulhall

The Salon, one of the main rehearsal and performance spaces for the University of Tasmania.
 

 

Hedberg recording studio
Photographer: Natasha Mulhall

State of the art recording in the Control Room of the Conservatorium of Music.

 

Hedberg rooftop
Photographer: Natasha Mulhall


One of the rooftop garden spaces, offering views to the Hobart waterfront and Derwent River.

 

Hedberg garage facade
Photographer: Natasha Mulhall


The new Hedberg facade together with the facade of the historic Hedberg Garage, the namesake of the precinct.

 

hedberg_liminal_artefacts
Photographer: Natasha Mulhall


The heritage strategy interweaves interpretive layers into the built fabric as salvaged materials and archaeological fragments onsite are exposed, reused, integrated into floor finishes to trace footprints of the past or presented as sculptural forms in wall panels to reflect stories within stories. The conservation, reuse, interpretation and revelation of artefacts and materials found on site, reduces the carbon footprint while deepening understanding of place.

 

 Hedberg chillida form
Photographer: Natasha Mulhall


The concept of stories within stories, projects within projects is central to The Hedberg. The idea of interlocking takes material inspiration from Eduardo Chillida’s sculptural works and drawings.Salvaged materials found on site become part of the contemporary evolution of the site. Here the recycled items become objects d'art, connecting past to present.

 

hedberg corner night
Photographer: Natasha Mulhall


The Hedberg at night, from the corner of Campbell and Collins St, Hobart.

 

The Hedberg was officially opened on 9 August 2021.

Read about the opening of The Hedberg here.

Watch the official opening event of The Hedberg here.

Watch moments from The Hedberg evening event celebrations here.